núm 4 
Tardor del 2009
Societat Catalana de Física

Inici

Sumari      8/8 


Problemes d'aquí i d'allà
Salvador Estradé i Xavier Jaén
L'objectiu d'aquesta secció és proposar i resoldre problemes que siguin estimulants i atractius per a l'alumnat (i per a nosaltres) i que fomentin el seu interès per la física. Voldríem que el professorat s'animés a col·laborar-hi, que ens enviés les seves propostes a sestrade@xtec.cat i que engresqués el seu alumnat a participar-hi. En cada número, hi haurà una proposta i se'n publicarà la millor solució o la més original.

La solució del problema del número anterior la trobareu junt amb l'enunciat seguint l'enllaç: Star Trek

Destrals i llenyataires

La  primavera passada,  passejant per Sant Pol, vam anar a veure una interessant  exposició sobre destrals. Destrals eina de construcció i deconstrucció. a cura de Martí Boada, David Jou,  Perejaume i els Amics de les Arts. Només la barreja ja és engrescadora. Així que cap a dins. Vam poder veure destrals de tota mena, no cal dir-ho. També vàrem poder entreveure la física del llenyataire-destral i de la destral-tronc. Ja veieu per on anem. El problema que us proposem està netament inspirat en aquesta exposició!

Enunciat


Un llenyataire treballa amb una destral tallant un tronc tal com es veu a la figura. La longitud del conjunt braç-mànec és de L=1 m . Com que el pal és lleuger la massa de la destral es concentra en el seu extrem, amb un valor de m=1,5 kg . El llenyataire alça la destral fins a la possició vertical i, mantenint el braç sempre estirat, imprimeix una força de mòdul constant, F=17 N, a aquesta massa. La destral impacta quan el braç és en posició horitzontal. Com a bon llenyataire que és, en el moment de l'impacte deixa de fer força i afluixa la mà per tal que la massa impacti lliurememt, així evita el rebot. Ens interessa conèixer:

a) Energia cinètica de la massa en el moment de l'impacte.

b) Velocitat de la massa en el moment de l'impacte

c) Quina força hauria de fer el llenyataire si volgués impactar amb una velocitat de 10 m/s.

d) Si el llenyataire fes tota l'estona la mateixa força, F=17 N, per ajudar a retornar la destral al punt més alt, mantenint el braç sempre estirat, a quina velocitat hi arribaria.

e) Per fer que la destral retorni al punt més alt amb velocitat nul·la el llenyataire fa una força de F=17 N durant la meitat del recorregut. Quina força ha de fer durant la segona meitat.

 


Aquí teniu la soulció:


Solució

En general tenim , on és el treball de la força externa, en el nostre cas . Notem que la força té el mateix sentit que el recorregut (excepte en el resulat de l'apartat e que encara s'ha de mirar): el treball és positiu. Prenem l'origen d'energia potencial gravitartòria en la posició de l'impacte.

a) La situació inicial és a dalt, on només hi ha energia potencial. La final és a baix, on només hi ha energia cinètica. Coneixem la força, però no la velocitat final.

 

b)          

          

 

c)   La situació inicial és a dalt, on només hi ha energia potencial. La final és a baix, on només hi ha energia cinètica. Coneixem la velocitat final, però no la força:

 

d)  La situació inicial és a baix, on l'energia és nul·la. La final és a dalt on l'energia és cinètica i potencial. Coneixem la força, però no la velocitat final:

 

e)  Aquest cas el tractem en dos trams.

Tram 1/2: la situació inicial és a baix. L'energia inicial és nul·la. La final és a la meitat del recorregut, on l'energia és cinètica i potencial. Coneixem la força, però no l'energia cinètica final:

 

Tram 2/2: la situació inicial és a la meitat del recorregut. L'energia inicial és cinètica i potencial. La situació final és a dalt, on només hi ha energia potencial. Coneixem l'energia cnètica final (nul·la), però no la força:

 

 

 

 

La força ens dóna un resultat positiu, la qual cosa vol dir que si no la féssim, la destral no arribaria a dalt. Si hagués donat un resultat negatiu voldria dir que la força l'hauríem de fer en sentit contrari al recorregut, és a dir, que hauríem de frenar la destral.




Sumari  8/8 

Inici

ISSN: 1988-7930    Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Cristina Periago, Octavi Plana, Jaume Pont i Ramon Sala.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)