núm 7 
Primavera del 2011
Societat Catalana de Física

Inici

Sumari     1/9 


Editorial
La redacció

Després de l’any de les Matemàtiques (2000) i l’any de la Física (2005), aquest any ha estat declarat Any Internacional de la Química (AIQ). Sota el lema “Química, la nostra vida, el nostre futur”, és una ocasió per animar iniciatives i activitats amb l'objectiu de conscienciar la població sobre els assoliments de la química i la seva contribució al benestar de la humanitat.

No estaria malament que la Química, present en els materials i imprescindible en la nostra civilització, es fes present també en institucions i mitjans de comunicació i entre els ciutadans. Ja veurem fins a quin punt això s’assoleix, però en tot cas és un propòsit lloable sobretot si tenim en compte les connotacions negatives que en els darrers temps s’associen a la Química, sovint de manera injustificada. 

Des d’aquesta revista saludem aquest AIQ, que ens afecta molt de prop. En primer lloc perquè sempre valorem positivament qualsevol acció que promogui  l'interès en la ciència. En segon lloc pel fet que als ensenyaments secundaris tenim professorat de física i química i molts dels lectors d'aquesta revista de Recursos de física són també professors de química. Però sobretot perquè les dues ciències estan íntimament relacionades, amb camps d'estudi sovint superposats, amb metodologies i conceptes comuns i amb fructíferes zones de frontera.

S'ha triat aquest any en memòria dels cent anys de la concessió a Maria Sklodowska (Marie Curie) del premi Nobel de Química(1).

La figura de Maria Sklodowska pot ser un estímul en diferents direccions: per una banda, com a dona científica que va superar tota mena d'entrebancs, pot ser un referent per a les nostres estudiantes i una ocasió per reivindicar el paper de la dona en el món de la ciència; per una altra, com a guanyadora de dos premis Nobel, el de Física el 1903 pels seus estudis sobre la radioactivitat, i el de Química el 1911 pel descobriment i estudi del radi i el poloni, és un exemple excel·lent de la vinculació entre la Física i la Química.

Us animem a participar en les activitats d'aquest Any Internacional de la Química com les que trobareu a la pàgina oficial de l'AIQ, www.chemistry2011.org ; a la pàgina de la l'AIQ de la Societat Catalana de Química blocs.iec.cat/aiq2011/ ; a la pàgina de l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya (APFQC),  fisicaiquimica.org ; al CDEC http://phobos.xtec.cat/cdec/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=62%3Aany-internacional-de-la-quimica-2011&Itemid=122 ; al CRP del gironès http://www.xtec.cat/crp-girones/recursos/quimica/index.htm ,i a molts altres llocs, ... i a enviar a aquesta revista recursos que relacionin la Física amb la Química.

 

 



(1) l'AIQ també recorda que el 1911 es va fundar a París l'Associació Internacional de Societats Químiques, antecedent de l'actual IUPAC.



Sumari  1/9 

Inici

ISSN: 1988-7930 DL:  B-31773-2012   Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Octavi Plana, Jaume Pont.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)