núm 7 
Primavera del 2011
Societat Catalana de Física

Inici

Sumari      8/9 


Problemes d'aquí i d'allà
Tavi Casellas i Xavier Jaén
L'objectiu d'aquesta secció és proposar i resoldre problemes que siguin estimulants i atractius per a l'alumnat (i per a nosaltres) i que fomentin el seu interès per la física. Voldríem que el professorat s'animés a col·laborar-hi, que ens enviés propostes a l'adreça de correu electrònic xavier.jaen@upc.edu i que engresqués l'alumnat a participar-hi. En cada número hi haurà una proposta i se'n publicarà la millor solució o la més original.

La solució del problema del número anterior la trobareu, junt amb l'enunciat, seguint l'enllaç: Les virolles d'en Shumacher

Com s'ho fan per no patir...

En aquest número us presentem un problema basat en el making off d'un anunci d'una coneguda marca de cotxes. Es veu com els tècnics asseguren la jugada per tal de no prendre mal. Es tracta de donar un cop de mà a aquest tècnics.


 

Enunciat

En la preparació del rodatge d'un anunci del 2011, un cotxe puja per un trampolí de salt d'esquí de Pitkävuori, a Kaipola, Finlàndia. Els enginyers, que donen suport tècnic a l’anunci, asseguren el cotxe amb un cable des de la part superior del trampolí. Fan unes primeres proves però necessiten conèixer una sèrie de dades. Els podeu donar un cop de mà?


a) Dibuixeu les forces que actuen sobre el cotxe en els casos:

a1) mentre puja sense relliscar, gràcies al motor i al cable.

a2) mentre resta aturat.

a3) mentre rellisca cap a baix (amb les rodes frenades) degut al trencament del cable.

b) Calculeu la tensió del cable quan el cotxe resta aturat.


c) Si es trenqués el cable i el cotxe caigués (motor aturat), amb quina acceleració relliscaria pel trampolí?


d) Amb quina velocitat arribaria a la part inferior si el cable es trenqués just a dalt de tot?

Dades: el cotxe té una massa de 1520 kg . El trampolí té, a tot arreu, el mateix pendent de 37,5º i un desnivell total de 47 m. El coeficient de fricció entre el cotxe i el terra val sempre 0,15.

 





Solució

 

a) Dibuixeu les forces que actuen sobre el cotxe en els casos següents:

El cotxe el modelem com un bloc. La força de fricció és deguda al contacte de les rodes amb el terra.

a1) Quan les rodes giren generen una força cap amunt. a2) Mentre resta aturat el contacte amb el terra i la tensió són suficients per mantenir-lo en equilibri. La força de fricció (incloent-hi el sentit) depèn del valor de la tensió. a3) La força de fricció no és suficient per mantenir l’equilibri.

b) Calculeu la tensió del cable quan el cotxe resta aturat.

Pensem que les rodes estan bloquejades per l’acció del fre. Utilitzem uns eixos en la direcció i el sentit de la normal i la tensió; així, un valor positiu deindica fricció en el sentit de la tensió.
Apliquem la llei de moviment de Newton amb una acceleració igual a zero:

Podem calcular els valors extrems de la tensió:

Si la tensió supera el valor màxim el cotxe rellisca cap amunt. Si la tensió és inferior al valor mínim el cotxe rellisca cap avall.

c) Si es trenqués el cable i el cotxe caigués (motor aturat), amb quina acceleració relliscaria pel trampolí?

Pensem que les rodes estan bloquejades per l’acció del fre. Utilitzem uns eixos en la direcció i el sentit de la normal i la tensió. Apliquem la llei de moviment de Newton. El sentit de la fricció serà cap amunt i, com que rellisca, tindrà el valor màxim:

El signe de l’acceleració s’interpreta amb l’elecció dels eixos: el cotxe cau pel pla inclinat.

d) Amb quina velocitat arribaria a la part inferior si el cable es trenqués just a dalt de tot?

Segons hem trobat a l'apartat anterior el moviment de baixada és uniformement accelerat. Si partim de dalt de tot recorrerà una distància (vegeu la figura 5) en un temps . Tenim:




Sumari  8/9 

Inici

ISSN: 1988-7930 DL:  B-31773-2012   Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Octavi Plana, Jaume Pont.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)