Reflexió i refracció amb agulles

Solucions: reflexió amb agulles

Què representen aquestes línies? I el punt on es creuen? Podeu comprovar la llei de la reflexió?
Les línies que van de l’agulla 1 a la 2 representen raigs incidents al mirall que provenen de l’objecte (l’objecte seria l’agulla 1), mentre que les línies que van de l’agulla 3 a la 4 representen els raigs reflectits que formen la imatge virtual. Els punts on es creuen representen els punts on té lloc la reflexió, és a dir, punts del mirall.
Es compleix la llei de la reflexió, ja que es compleixen les dues condicions:
El raig incident, el reflectit i la normal es troben en el mateix pla i , tal com podem observar en la taula de resultats:




En el segon angle hi ha una diferència d’un grau, cosa que entraria dins de l’error experimental (col•locació de les agulles i traçat dels raigs).


Quines agulles fan d’objecte, quines d’imatge i quines d’observador? Per què necessitem 4 agulles?
Les agulles objecte serien les agulles 1 i 2. En realitat, l’objecte seria l’agulla 1, però com que els raigs objecte que ixen d’aquesta són infinits, necessitem una altra agulla per estudiar un únic raig objecte (línia que passa per les dues agulles). Les agulles imatge són les que veiem reflectides en el mirall (1’ i 2’); per tant, estarien virtualment per darrere d’aquest. Les agulles que fan d’observador serien la 3 i la 4, ja que ens serveixen per observar les agulles imatge en línia i poder traçar el raig reflectit la projecció del qual contindria les agulles imatge. Si només en poséssim una, no podríem traçar el raig.


A partir dels raigs reflectits, com podem calcular la distància imatge de l’agulla 1? Calculeu-ho també de forma teòrica i compareu-ne els resultats. A què penseu que es pot deure la diferència?
Projectem els raigs reflectits (línies discontínues) fins que es creuen (vegeu la figura 8). Aquest punt és la imatge virtual (). De forma teòrica . En mesurar s ens dóna. Per tant,hauria de ser . Aquest últim pas va acumulant els errors experimentals de tots els passos anteriors, és lògic que se’n vaja un poc del valor esperat.


Si la reflexió fos difusa en lloc d’especular, què canviaria?
El mirall no seria tal, sinó que seria una superfície blanca. Seria impossible fer aquesta experiència perquè no es formaria cap imatge.

 

 

 Autor d'aquesta pągina: David Campos, professor de Física i Química de l'IES Ximén d'Urrea de l'Alcora.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License