Aplicar conceptes de cinemàtica, dinàmica i energia per a l’estudi de la Marató de la Fageda i publicació d’un pòster amb els resultats.
La física és una ciència experimental i això vol dir que ens serveix per explicar molts dels fenòmens naturals que observem. Un d’aquests és, per exemple, el moviment dels cossos amb les forces i l’energia necessaris perquè es produeixi. En aquest treball aplicarem el que hem après a classe a les dades reals d’un moviment, la cursa per muntanya que es fa a La Sénia. Un cop finalitzat aquest estudi, es presenten els resultats en format de pòster, que servirà per què els participants de la cursa la coneguin amb més detall.
A partir de la pista de la Marató de la Fageda, construïu un gràfic v/h/x i comenteu-lo. Deseu els fitxers Excel i Word comprimits en un fitxer rar.
Recursos que podeu utilitzar:
Web de la cursa (seguiu l'enllaç, vegeu la figura 1)
Pista al web de Garmin (seguiu l'enllaç, vegeu la figura 2)
Esculliu una pujada i una baixada de la cursa 2013, a partir de les dades la pista. Publiqueu la vostra selecció al fòrum i assegureu-vos que sigui diferent a la dels altres grups. Després calculeu:
Fig.3: http://www.altimetrias.net/articulos/4ComoPendiente.asp |
Presenteu els càlculs i resultats en un fitxer de Word.
Recursos amb informació útil:
http://www.altimetrias.net/articulos/4ComoPendiente.asp
(seguiu l'enllaç, vegeu la figura 3)
http://recursostic.educacion.es/gauss/web/materiales_didacticos/eso/actividades/geometria/trigonometria/pendiente_carretera/actividad.html
(segui l'enllaç)
Calculeu
l’energia mecànica (suma de cinètica i potencial gravitatòria)
que el corredor consumeix al llarg de la pujada i la baixada que heu seleccionat
en l’activitat anterior. Calculeu també la potència desenvolupada.
Fig.4: cliqueu per baixar el pdf |
En l'enllaç següent trobareu informació per poder estimar
l’energia cinètica:
http://sprott.physics.wisc.edu/technote/walkrun.htm
(seguiu l'enllaç o a la figura 3 en trobareu el pdf)
Un cop fet això, a classe i amb els resultats de tots el grups, calcularem l’energia total de la cursa i la compararem amb el valor obtingut amb el dispositiu GPS.
Abans d’aquesta sessió, heu de fer una cerca dels mètodes de càlcul de l’energia total que un corredor consumeix en una cursa, per conèixer com els aparells GPS estimen aquesta dada (per exemple: mètode de Léger-Mercier)
Autor d'aquesta pągina: Florenci Sales, professor de Física i Química de l’institut de La Sénia (El Montsià) des del 2012.
Aquesta
obra estą subjecta a una
Llicčncia
de Creative Commons