Desviem un asteroide: Armageddon

Guia per al professorat

Introducció

El divendres 15 de febrer de l'any 2012 un asteroide de , el 2012 DA14, es va convertir en notícia perquè passava molt a prop de la Terra, a .
Però, què passaria si un asteroide enorme es dirigís cap a la Terra i hi xoqués?
Com es podria evitar la col•lisió que faria desaparèixer el nostre planeta?
Aquest és l'argument de la pel•lícula Armaggedon, en què es fa explotar una bomba nuclear per dividir l'asteroide en dos i desviar-ne la trajectòria.
Us podeu imaginar el final de la pel•li —tot i que no us el diré (per si algú no l'ha vista i n’hi vénen ganes)? Però... realment seria possible?
Per resoldre aquest apassionant repte només podeu fer servir l'arma més poderosa... LA FÍSICA!
Pel•lícula: Armaggedon (Estats Units, 1998); director: Michael Bay; intèrprets: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler.

Fig. 1:

Objectiu

Determinar si un asteroide de la mida de Texas es podria dividir amb una bomba nuclear de manera que les dues meitats passessin per cada costat de la Terra sense causar-hi danys, tal com es representa a la pel•lícula Armageddon.

Nivell

1r de batxillerat. Es treballa cinemàtica en dues dimensions, energia cinètica,...

Orientacions

S'introdueix el problema a partir del tràiler de la pel·lícula : http://vimeo.com/59861066 . El problema es pot plantejar de dues maneres diferents:

Proposta no guiada

L’alumne (es pot treballar de forma individual o en grup) ha de resoldre el problema sense cap altra informació que la que surt a la pel•lícula. Ha de buscar les dades i fórmules corresponents, plantejar les hipòtesis de treball (caldrà prendre les hipòtesis més generoses possible per calcular la velocitat de separació i la distància a què s’ha d’esquivar l’asteroide). Es pot fer a l'aula (caldrà dues sessions) o com a treball a casa.

Proposta guiada

L'alumne ha d’anar seguint el full de l'alumnat per resoldre el problema. Es pot fer a l'aula (en aquest cas, una sessió serà suficient) o com a treball a casa i, igual que abans, es pot fer de forma individual o en grup.

 Autor d'aquesta pàgina: Jesús Gasco: Llicenciat en Química i professor de Física i Química. Bloc:http://lafisicacuriosa.blogspot.com.es/

 

Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License