El dimoniet de Descartes se sol presentar com un petit truc de màgia en el qual es fica un petit objecte (el dimoniet) dintre d'una ampolla de plàstic plena d'aigua. El mag fa veure que quan li diu: "baixa", el dimoniet baixarà, i si li diu que pugi, el dimoniet obeirà. El truc consisteix a agafar l'ampolla amb una mà i, amb aquesta, fer-hi pressió per tal d'alterar-ne l'estat de flotabilitat.
Per poder construir un dimoniet necessitarem:
L'aire el podem afegir amb una xeringa.
El volum d'aire afegit el podem conèixer gràcies a la xeringa la qual ha d'estar graduada. El volum de les monedes es pot calcular fent servir un peu de rei; si cal, però, a Internet se'n poden consultar les característiques.
La massa la podem conèixer de diferents maneres:
Fig. 1: Cordant el globus. |
- Es pot fer amb material casolà; això no obstant, es pot fer servir una balança amb una precisió de 0,1 g.
- Si es guarda algun projecte acabat com a mostra, amb el temps pot succeir que l'aigua agafi un color rogenc. Això es pot fer servir per plantejar un problema i emetre'n hipòtesis. Aquest color pot ser produït per oxidació. Si s'has fet servir elements de ferro, l'aire reacciona amb el ferro dóna òxid de ferro.
- L'altre efecte que també es pot observar amb el temps és que el dimoniet s'enfonsa. La causa és la mateixa que en el cas anterior. L'oxidació del ferro fa que el volum de l'aire contingut en el dimoniet minvi.
- La massa i el volum del globus sense aire es pot considerar negligible
- Si l'ampolla té la boca petita, és difícil ficar-hi el globet dins. Això es pot resoldre tenint en compte el següent:
- L'aire ocupa volum. Necessitarem col·locar una canyeta de beure sucs entre la boca de l'ampolla i el globus, d'aquesta manera l'aire podrà sortir de l'ampolla en el moment d'introduir-hi el globet.
- La fricció. La goma fa fregament amb la boca de l'ampolla, cosa que es pot reduir si es fa servir aigua amb sabó.
- Hi haurà dificultats per ficar la boca del globet en la sortida de la xeringa. Per facilitar aquest fet es recomana ajudar-s'hi fent servir un fil de cosir abans d'injectar l'aire.
Autor d'aquesta pàgina: Joan Sánchez Marín, professor de física i química. CFA Pegaso. Barcelona
Aquesta
obra està subjecta a una
Llicència
de Creative Commons