La dilatació del temps I

El conte dels bessons. Solucions

Primera qüestió:
Per allunyar-se de la Terra i vèncer el camp gravitatori fa falta una velocitat de , coneguda com a velocitat d’escapament. Quan es viatja a aquesta velocitat, es produeix algun canvi en els rellotges? És a dir, es produeix alguna dilatació del temps? Si viatgéssim a aquesta velocitat, quant de temps trigaríem a arribar a Alfa Centauri ?


Imaginem que l’Ester viatja amb la nau a una velocitat de . Calculem.

Per tant, no hi ha cap dilatació. Però si viatgen a aquesta velocitat cap a Alfa Centauri, a , el temps que triguen a arribar-hi és

Si dividim el resultat per , per passar-ho a hores, després per , per passar-ho a dies, i després per , per passar-ho a anys, trobem un temps d’anada de anys.
Si comptem l’anada i la tornada serien anys!
Potser seria millor considerar la dilatació del temps i poder viatjar a velocitats relativistes.

Segona qüestió:
Imaginem un enorme tren (de milers de quilòmetres de llarg) que es mou a la mateixa velocitat de la nau de l’Ester, que hi va a dintre. Imaginem que en Joan veu passar el tren davant seu i pot observar el que hi passa a dintre. L’Ester enfoca una llanterna al sostre del tren, on hi ha un mirall. Ella veu que la llum hi arriba i en torna verticalment. En Joan veu que la llum segueix el camí d’un triangle isòsceles i tarda a arribar al mirall i més a tornar al terra.
Calculeu:
a) L’alçada del tren, tenint en compte que en Joan veu que la llum viatja durant i que el tren va a . Per fer-ho, apliqueu-hi raonaments geomètrics. L’alçada del vagó del tren és tremenda. Penseu que és un tren imaginari!

Mireu el dibuix.
En Joan, que ho veu tot des de fora veu com la llum tarda i més a reflectir-se en el mirall. (va d’ cap a a través del mirall i fa el triangle isòsceles).
és a dir, un total de segons
A la velocitat de la llum, cada costat val
(aquest tren, ja ho hem dit, és molt gran)
En aquest temps, , i a la velocitat de , (la velocitat de la nau de l’Ester), el tren ha recorregut
La llum a cada costat ha recorregut:
Com que és un triangle isòsceles, pel teorema de Pitàgores podem calcular la distància , ja que sabem la de la hipotenusa , , i la del catet .
Fets els càlculs, l’alçada tremenda del vagó del tren és.


b) El temps que l’Ester, a dalt del vagó, veurà la llum viatjant.

La llum de l’Ester ha anat el línia recta i ha recorregut el doble d’aquesta distància: .
El temps que ha tardat (segons l’Ester) el seu raig de llum ha estat el següent, dividint la distància per la velocitat:
. Pràcticament !. Una dècima part igual que en el conte, en front delssegons que compta en Joan.


c) L’Ester i en Joan no es posen d’acord amb la trajectòria que segueix la llum. Qui té raó? Pel que fa al temps que tarda la llum a fer el recorregut, també depèn de l’observador. Es compleix la teoria de la relativitat?

Tenen raó tots dos, ja que el temps és relatiu al sistema de referència. Tenint en compte la teoria d’Einstein, la correcció relativista és aproximadament . I està d’acord amb els temps que es mesuren des de fora i des de dins del tren.

 Autor d'aquesta pągina: Josep M. Valls, professor emèrit de física i química de l’Escola Pia de Nostra Senyora de Barcelona, i Marta Segura, professora de física i química i cap de departament de ciències experimentals de la mateixa escola.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License