La dilatació del temps II.

La vida dels muons. Full de l’alumnat

Objectiu


Comprendre la relativitat del temps.
Veure’n un exemple real.

Comprovació d’una realitat: el muó

Els raigs còsmics estan formats per moltes partícules que bombardegen la Terra i que vénen de l’espai exterior. Sabem que els resultats d’aquests bombardejos són partícules inestables que es destrueixen molt ràpidament; però entre elles hi ha una partícula que malgrat que és inestable, és la més estable de totes: el muó.

I quèés el muó ?

El muó o partícula és una partícula de càrrega negativa igual que l’electró però que té molta més massa. No es troba pas en l’àtom però sí que surt com a subproducte de col·lisions, tant naturals (raigs còsmics) com artificials (acceleradors, CERN). De totes les partícules creades en col·lisions és la que té la vida mitjana més llarga:. Quan el muó es desintegra dóna un electró, un neutrí (muònic) i un antineutrí (electrònic).

Totes les partícules es desintegren seguint una llei exponencial negativa:

nombre de partícules que hi ha després del temps t
nombre de partícules que hi havia en el temps zero
vida mitjana de la partícula
La relació:representa el tant per u de partícules que encara “viuen” passat el temps . Si aquesta xifra la multipliquem per , tindrem el percentatge de partícules que encara no s’han desintegrat en el temps .
Aquest percentatge valdrà:

Calculem ara quin percentatge de muons arribaran a la superfície de la Terra a partir d’aquesta equació. Suposem que la velocitat dels muons és de i que es formen per col·lisions dels raigs còsmics a d’alçada respecte del nivell del mar. El subproductes de totes les col·lisions són muons i neutrins. Aquests últims, encara que siguin estables, no es poden detectar per mitjans senzills.

Fig. 5: El muó es una partícula de càrrega -1, i massa de 0,1056 GeV/c2. Forma part de la segona família de partícules elementals conegudes com a Fermions. És un leptó, com l'electró, però d'una generació i massa superiors.

Aplicant una senzilla equació del moviment uniforme (amb aquesta velocitat inicial tan gran, considerar l'acceleració de la gravetat no altera significativament el resultat), el temps que tardarien els muons des que es creen fins que arriben al nivell del mar seria de:


El percentatge de muons que arriben el nivell del mar serà doncs:

Per tant, no hi ha pràcticament cap muó que arribi a la superfície de la Terra. Tots s’han desintegrat abans d’arribar-hi.
Aquesta és la teoria. Però la realitat és molt diferent.
A l’inici de la dècada de 1940, dos científics americans, B. Rossi i D.B. Hall, a dalt d’una muntanya de i amb un detector de muons, van poder-ne detectar en una hora!

Si pensem en un muó que visqui exactament , la distància màxima que podrà recórrer, un cop format a d’alçada, és de:

O sigui que, un cop recorreguts ni un sol muó estaria “viu”. Contràriament a la teoria, a de l’origen aquests científics en van detectar en una hora. És que viatgen més ràpid que la llum?
I l’experiència no acaba aquí. Els mateixos investigadors van repetir l’experiment al nivell del mar.
Fent els càlculs teòrics, imaginant que hi ha muons per hora a , quants d’aquests arriben al nivell del mar?
El temps que tardarien a arribar-hi seria:

Calculem quants muons arribarien:

L’experiència es va fer i el detector va registrar l’arribada de muons. Com es pot explicar tot això? Si no podem sobrepassar la velocitat de la llum, vol dir que els muons també han estat víctimes de la dilatació del temps.

Explicació


Explicació científica de l’arribada de muons amb vida

La velocitat de és igual a (velocitat de la llum en el buit, ). La correcció relativista val:


Per tant el temps que tardarien els muons a recórrer els seria:

I, en aquest temps, el nombre de muons que arribaran al nivell del mar serà:


muons, d’acord amb l’experiment.
Abans hem calculat el percentatge de muons que arribarien al nivell del mar un cop formats a d’alçada i vèiem que era zero. Calculem-ho ara tenint en compte la dilatació del temps:
El temps necessari per recórrer els era de .
Aplicant-hi la correcció relativista , aquest temps propi serà:

El percentatge de muons que arribarà serà ara de:

Un de muons ja és una quantitat apreciable.
El mateix raonament l’haguéssim pogut fer modificant la vida mitjana dels muons, multiplicant-la per , que és exactament el mateix que dividir el temps nostre per .

Qüestionari

Primera qüestió:
En totes les reflexions anteriors hem suposat que la velocitat dels muons era de . Hem de pensar que la velocitat que porten depèn de l’energia amb què surten després de les col·lisions. Hi ha muons que viatgen a més velocitat. Si imaginem que la velocitat dels muons és de (que és encara més propera a la de la llum), quin percentatge de muons arriben a la superfície de la Terra?


Segona qüestió:
L’estratosfera on es produeixen les col·lisions dels raigs còsmics és a de la superfície de la Terra. Per a un muó que viatja a , aquesta distància sembla molt més curta. Per al muó, a quina distància es troba l’estratosfera de la superfície de la Terra?

 Autor d'aquesta pągina: Josep M. Valls, professor emèrit de física i química de l’Escola Pia de Nostra Senyora de Barcelona, i Marta Segura, professora de física i química i cap de departament de ciències experimentals de la mateixa escola.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License