Els naips (cartes de jugar) les pots baixar fent clic aquí . Les pots impimir i retallar amb unes tisores.
Només amb cartes de quarks |
Cada jugador té sis cartes. Guanya qui té millor joc. Són jugades vàlides:
Cada jugador té sis, vuit o deu cartes ( segons el nombre de jugadors). Per torns deixen una carta i trien entre agafar una de la pila o agafa la carta que ha deixat el jugador anterior. Guanya el primer que té totes les seves cartes formant hadrons, sense que li quedi cap quark "lliure".
Amb totes les cartes |
Es pot fer una versió ampliada del pòquer amb jugades vàlides com "generació de leptons" , "trio de neutrins" , "repòquer de gluons" o parella "partícula-antipartícula".
Es reparteixen en piles les cartes que els jugadors tenen sense que les vegin. En cicle cada un va girant una carta i les va deixant a la vista davant seu. Cada vegada que es completa una volta les cartes de la volta anterior queden ocultes. Si en un moment hi ha una parella partícula-antipartícula ( o dos gluons) , el primer que posi la mà sobre el centre de la taula obliga l'altre a quedar-se les dues cartes i a afegir-les a la seva fila de "pendents de jugar". Quan un jugador destapa un fotó o un gravitó o la partícula Z , tots han de posar la mà al centre de la taula. El primer que ho aconsegueix indica quin dels altres jugadors s'ha de quedar totes les cartes que en aquell moment hi ha girades.
Només amb cartes de fermions |
Es reparteixen totes les cartes, menys una, que queda a la vista. Cada jugador, per torns, es pot descartar d'una carta a condició que comparteixi una propietat (color, càrrega elèctrica) o sigui la parella partícula-antipartícula, o sigui un quark que només difereix pel color de la carta que ha tirat el jugador anterior. Si no en té cap, passa. Guanya el primer que es queda sense cartes.
Comença el jugador que té l'electró. Els jugadors poden tirar qualsevol "up" o una carta que continuï, cap a dalt o cap avall, qualsevol de les seqüencies anti-t, anti-b, anti-c, anti-s, anti-d, anti-u, u, d, c, b, t ( una per cada color-anticolor) o bé antineutrí-tau, anti-tau, antineutrí mú, etc.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Partícula_elemental.
Un resum de les diferents partícules elementals.
Autor d'aquesta pągina: Octavi Plana, professor de Física i Química a l’IES Icària de Barcelona
Aquesta
obra estą subjecta a una
Llicčncia
de Creative Commons