Guia del professorat
Introducció
Si heu posat llenties en remull el dia abans de cuinar-les,
haureu observat que n’hi ha algunes que es mantenen en flotació,
s’agrupen en el centre del recipient i es mantenen més
o menys estables fins al dia següent, en què passaran a
l’olla.
Si dipositem les llenties amb cura a la superfície del recipient
(amb l’ajuda d’un clip desdoblat o fent-les surar des de
la vora és fàcil; vegeu els vídeos dels experiments),
veurem que totes suren, s’agrupen al centre del recipient com
si tinguessin magnetisme i s’allunyen de les vores del recipient.
L’efecte Cheerios ens explica aquest fet, ja que descriu com s’atreuen
o es repel•leixen els cossos flotants segons la seva mullabilitat
(angle de contacte).
|
|
Fig.1: agrupament de llenties i agrupament de galàxies
|
Aquest efecte es produeix gràcies a la tensió
superficial, la força de la gravetat i l’empenyiment o
la flotabilitat. La tensió superficial apareix en la interfície
que separa un líquid d’un gas i fa que les molècules
del líquid es comportin com una malla elàstica tensa que
tendeix a reduir al màxim la superfície del líquid.
En aquest article donarem a conèixer unes quantes experiències
que es poden fer al laboratori amb els alumnes; també explicarem
qualitativament aquests experiments i donarem les referències
del model de càlcul. També donarem referències
de les implicacions científiques i tecnològiques que té
aquest fenomen, en camps tan diferents com la cosmologia o la microelectromecànica.
La paraula Cheerios és el nom comercial d’un tipus de cereal
que sura a la llet i forma agregats.
|
|
Fig.2: el nom posat a aquest efecte, "efecte
Cheerios", prové de l'observació que els cereals
de l'esmorzar flotant a la llet sovint s'agrupen o s'adhereixen a les
parets del bol que els conté.
|
Fonament físic
La tensió superficial
La tensió superficial apareix en la interfície
que separa un líquid d’un gas i fa que la superfície
del líquid es comporti com una malla elàstica tensa que
tendeix a reduir al màxim la seva àrea.
A l’interior d’un líquid, cada molècula està
envoltada per tots cantons d’altres molècules, però
no a la superfície, ja que no hi té molècules damunt,
cosa que fa que rebi una força neta cap avall. L’efecte
principal d’aquesta força és que disminueix al màxim
la superfície lliure del líquid, cosa que fa que les gotes
d’aigua siguin esfèriques i s’origini la tensió
superficial (vegeu la figura 3).
|
|
Fig.3: Origen de la tensió superficial.
|
Si féssim un petit tall de longitud
a la malla-superfície del líquid, l'hauríem de subjectar
amb una força F
, per tal que no s'obrís, que valdria
.
El factor de proporcionalitat
s'anomenat coeficient de tensió superficial del líquid.
dependrà de les
característiques del fluids que estan en contacte. Les seves unitats
són N/m.
Si un dels fluids és l'aire, ja no s'esmenta i es parla del coeficient
de tensió superficial de l'altre fluid. Per exemple, l’aigua té
un del coeficients més alts, aproximadament 0,073
N/m.
Cohesió i adhesió
Quan tenim un líquid dins d’un recipient,
anomenem forces de cohesió les forces que s’exerceixen
entre les molècules del líquid i forces d’adhesió
les forces entre les molècules del líquid i les parets
del recipient.
L’angle de contacte és
l’angle que forma la paret del recipient amb la tangent a la superfície
del líquid. Si predominen las forces de cohesió, la superfície
del líquid és convexa i l’angle de contacte és
superior a 90º(un
exemple en seria el vidre i el mercuri); en aquest cas diem que el líquid
no mulla el sòlid. Quan predominen les forces d’adhesió,
la superfície del líquid és convexa i l’angle
de contacte és inferior a 90º (un exemple en seria el vidre
i l’aigua); en aquest cas diem que el líquid mulla el sòlid.
|
|
Fig.5: >
90º , el líquid no mulla al sòlid. <
90, el líquid mulla al sòlid.
|
Origen de l’efecte Cheerios en les bombolles
L’efecte Cheerios en les bombolles es produeix
quan la bombolla arriba a la interfície líquid-gas i es
troba amb una deformació geomètrica de l’espai produïda
per la tensió superficial, que fa que la bombolla s’acosti
a la paret del recipient i allà es fusioni amb altres bombolles
o la paret, o bé que es dirigeixi al centre del recipient i allà
s’agregui a altres bombolles, de manera que sembla que les bombolles
tinguin una mena de força d’atracció.
|
|
Fig.6: Origen de l’efecte Cheerios en bombolles, segons l’angle
de contacte.
|
Origen de l’efecte Cheerios en cossos flotants
L’efecte Cheerios en cossos flotants es dóna
de forma semblant, però en aquest cas la força impulsora
és la força de la gravetat i l’atracció i
la repulsió entre cossos depenen de l’angle de contacte
i de la flotabilitat. Els cossos flotants deformen la geometria de la
superfície de l’aigua cap amunt o cap avall; quan els acostem
podem observar-hi atracció o repulsió. Un exemple típic
és una xinxeta de plàstic i el seu capçal de plàstic
(repulsió) o bé dues xinxetes de plàstic (atracció);
passa el mateix amb una càpsula de plàstic d’una
píndola i una llentia. També existeixen un cossos anomenats
amfipàtics, que inclinen la superfície i serveixen de
pont d’unió entre els cossos que abans es repel•lien
(vegeu el vídeos dels experiments).
Per saber-ne més
Si voleu aprofundir més sobre aquet tema o
voleu conèixer l'origen del nom que hem posat a aquest efecte,
hi ha un article titulat explícitament "The 'Cheerios effect'"
(Am. J. Phys. 73, 814 (2005)) dels autors D. Vella i L. Mahadevan.
La versió que us oferim aquí
és una actualització feta pels mateixos autors i publicada
lliurement a arXiv.org.
Explica de forma detallada aquest efecte i quantifica la força
que es fan dues esferes de vidre a mesura que en varia la flotabilitat;
també explica el comportament dels objectes amfipàtics
i parla de les implicacions en organismes vius, alhora que ens encoratja
a experimentar-hi al laboratori i a la cuina i planteja diferents qüestions
que encara no han estat resoltes.
|
|
Fig.7: Gràcies a la tensió superficial alguns insectes
con el sabater d’aigua poden surar tot i ser més densos
que l’aigua, si posem amb compte un clip o una xinxeta recoberta
de plàstic , suren per al mateix efecte.
|
Experiments proposats
L’objectiu i l’ordre d’aquests experiments és que
els alumnes comprovin i vegin primer els fenòmens coneguts i explicats
per la teoria, i que més endavant puguin fer hipòtesis i experimentar
amb els fenòmens que encara estan oberts a l’explicació
i la interpretació. Com que els experiments són curts i fàcils
de portar a la pràctica, proposem que abans de fer l’experiment
es pregunti a l’alumne què pensa que passarà i sobre la
base de quina teoria, i després se’n compari la resposta amb el
resultat experimental.
Experiment 1: efecte cheerios clàssic, atracció
En un plat de vidre hi posem aigua i esperem uns minuts
fins que no hi hagin turbulències. Fem surar xinxetes amb el
capçal de plàstic des de diferents llocs i esperem. Observarem
que es van enganxant com si tinguessin magnetisme; si les apropem amb
el dit cap a l’extrem del plat, observarem que hi ha una repulsió.
Amb llenties passa exactament el mateix.
Explicació: Les xinxetes deformen la superfície
de l’aigua cap avall i quan es troben surant segueixen el camí
que marca la geometria de l’espai. En canvi, el vidre deforma
la superfície de l’aigua cap amunt i sembla que hi hagi
un efecte de repulsió amb les xinxetes i amb les llenties. Vegeu
el vídeo 1 fent clic a la figura 8.
|
|
Fig.8: vídeo 1:agrupament de llenties i agrupament
de galàxies
|
Experiment 2: efecte de repulsió entre objectes
i grups d’objectes
En un plat de vidre hi posem aigua i esperem uns minuts
fins que no hi hagi turbulències. Fem surar una xinxeta de plàstic
i el seu capçal; si els volem apropar, veurem que no podem perquè
hi ha una mena de repulsió. El mateix passa amb una llentia i
una càpsula de plàstic. Ara farem surar un grup de sis
càpsules i sis llenties. Observem que les càpsules fan
un grup i les llenties en fan un altre, però que si els volem
fusionar no podem, perquè hi ha una mena de repulsió.
Explicació: L’explicació de l’atracció
és la mateixa que en l’apartat anterior; però el
comportament del grup és un dels fronts oberts de què
parlava l’article anterior. Vegeu el vídeo 2 fent clic
a la figura 9.
|
|
Fig.9: vídeo 2:efecte de repulsió entre objectes
i grups d’objectes
|
Experiment 3: bombolles gegants amb l’efecte
cheerios
Aquest experiment consisteix simplement a vessar aigua
mineral amb gas a sobre de diferents recipients o superfícies
que tenen un angle de contacte diferent amb l’aigua. En el vídeo
hem posat aigua amb gas en un vas de vidre, en una tapa de conserva
i en la mateixa tapa plena de cera. En augmentar l’angle de contacte,
augmenta molt la mida de la bombolla: en el vidre són molt petites,
en el metall una mica més grans i en la cera són molt
grans i s’acumulen al centre del recipient. Si no disposem d’un
tap de conserva ple de cera, ho podem fer amb una paella antiadherent
de tefló. L’explicació és la deformació
de la superfície que provoquen els diferents angles de contacte.
Vegeu el vídeo 3 fent clic a la figura 10.
|
|
Fig.10: vídeo 3:bombolles gegants amb l’efecte
cheerios.
|
Experiment 4: l’Univers en un plat de llenties
En un plat de vidre hi posem aigua i esperem uns minuts
fins que no hi hagi turbulències. Hi afegim una quantitat de
llenties, 12, després 12 més i finalment 24 més.
Observem que les primeres llenties s’agrupen de manera més
aviat compacta, però que, a mesura que creix el nombre de llenties,
es formen zones denses i també es formen una mena de llacunes
i braços, o zones buides. Vegeu el vídeo 4 fent clic a
la figura 11. Aquest comportament també s’ha observat en
galàxies, cúmuls i clústers de galàxies
que col•lideixen i formen zones denses i zones buides. Sembla
que el comportament de les llenties en temps relativament llargs s’assembla
al comportament de les galàxies quan col•lapsen per la
seva interacció gravitatòria. En ambdós casos es
formen zones denses i zones buides que en principi no es poden predir
ni pel que fa a la forma ni a l’extensió. Aquest fet ha
estat apuntat pels científics M. Berhanu i A. Kudrolli a l’article
“Heterogeneous Structure of Granular Aggregates with Capillary
Interactions” Phys.Rev. Lett. 105,098002 (2010) .
Si seguiu l’enllaç següent podeu veure un vídeo
en què s’observa aquest fenomen entre galàxies
http://news.discovery.com/videos/space-study-sheds-light-on-dark-energy.html
En les imatges de les figures 12 i 13 podem observar
aquest cúmuls de galàxies que han interaccionat a causa
d’aquest efecte.
|
|
Fig.11: vídeo 4:l’Univers en un plat de llenties
|
|
|
|
Fig. 12: Agrupacions de llenties i ... |
Fig. 13:....agrupacions de galàxies. |
Experiment 5: els objectes amfifílics
En un plat de vidre hi posem aigua i esperem uns minuts
fins que no hi hagi turbulències. Per fabricar l’objecte
amfipàtic fem servir la referència de l’article
de D. Vella esmentat abans: cal agafar un tros de cinta aïllant
i enganxar-la dues o tres vegades sobre ella mateixa perquè n’augmenti
una mica el gruix. També es pot agafar una aresta d’aquest
cos rectangular i tirar-la cap amunt amb els dits i una altra aresta
tirar-la en la direcció contrària. Quan fem surar aquest
objecte juntament amb una xinxeta de plàstic i el seu cap veiem
que tots tres s’enganxen espontàniament: l’aresta
cap amunt amb la coberta de plàstic i l’aresta cap avall
amb la xinxeta. El mateix passa si posem aquest objecte amfipàtic
entre una llentia i una càpsula de plàstic d’una
píndola. En el vídeo 5 podem observar aquest fenomen.
El comportament dels objectes amfipàtics és un dels fronts
oberts que hi ha en aquest tema. També s’apunta en l’article
esmentat abans de D. Vella. Vegeu el vídeo 5 fent clic a la figura
14.
|
|
Fig.14: vídeo 5:els objectes amfifílics.
|
Bibliografia
D. Vella i L. Mahadevan, "The 'Cheerios effect'",
Am. J. Phys. 73, 814 (2005). Aquí
.
M. Berhanu i A. Kudrolli, “Heterogeneous Structure
of Granular Aggregates with Capillary Interactions” Phys.Rev. Lett.
105,098002 (2010)
Paul A. Tipler. Física universitaria . Ed.
Reverté S.A. (2006).
|