núm 9 
Primavera del 2012
Societat Catalana de Física

Inici

Sumari      9/10 


Problemes d'aquí i d'allà
La redacció
L'objectiu d'aquesta secció és proposar i resoldre problemes que siguin estimulants i atractius per a l'alumnat (i per a nosaltres) i que fomentin el seu interès per la física.

La solució del problema del número anterior la trobareu seguint l'enllaç  ALBA.

Amb aquesta solució donem per tancada aquesta secció i introduïm una nova secció, Problemes empaquetats , que s'iniciarà a la tardor vinent però que ens agradaria presentar en aquest número.

Problemes empaquetats

Introducció

És molt probable que el recurs més utilitzat a les classes de física al batxillerat sigui la resolució de problemes. Els nostres (bons) alumnes dediquen moltes hores, a classe i a casa, a resoldre problemes i nosaltres dediquem molt temps a corregir-los i a mostrar les estratègies de resolució i, més decisiu: els exàmens de física consisteixen essencialment en sèries de problemes i la qualificació de l'assignatura reflecteix, sovint de manera gairebé exclusiva, l'habilitat que l'alumnat ha adquirit en la resolució de problemes.

Hi ha bons motius perquè aquesta manera de fer estigui tan estesa: d'una banda, els problemes permeten a l'alumne aplicar els conceptes i els procediments de la física a situacions en què troben una aplicació fàcil i ràpida o, si es prefereix, els permeten adquirir tota mena de competències (comunicatives, de tractament de la informació, de matemàtiques, de coneixement del món, etc); de l'altra, els problemes són una bona eina per conèixer el grau d'assoliment dels objectius per a l'alumnat, com ara: si volem saber si un estudiant ha entès el principi de conservació de l'energia mecànica, la resolució d'un problema on hagi d'aplicar-lo serà, en general, una prova millor que la resposta a la pregunta "enuncia el principi de conservació de l'energia mecànica".

Però, com tot, l'ensenyament-avaluació basat en els problemes també té riscos: podem acabar creient que "saber física" equival a "saber fer problemes de física" i probablement per a molts estudiants "aprendre física" equival a "aprendre a fer aquests problemes que solen sortir als exàmens" ( i "tota la resta són bestieses per fer-nos passar l'estona").  Davant d'això, podria passar que al final oblidéssim els objectius i ens quedéssim només en els problemes.

Una mirada als problemes que trobem habitualment revela que molt sovint repeteixen uns quants patrons i que la majoria dels problemes se centren en alguns aspectes (càlcul, aplicació de les fórmules), mentre que d'altres (contextualització, anàlisi dels gràfics, ús de les noves tecnologies, disseny d'experiments, etc.) apareixen molt rarament.
 
A partir de la tardor vinent obrirem aquesta nova secció. Començarem proposant  uns exemples de problemes, tots de l'apartat "ones i so" de segon de batxillerat. Hem intentat que abastin els diferents continguts del currículum, de manera que cada paràgraf dels continguts d'aquest apartat es recorda abans del problema proposat. Encara que en alguns casos els problemes es refereixin a més d'un paràgraf, espero que resultin prou il•lustratius.

Però tot això serà, com hem dit, quan ja siguem al nou curs. De moment... bon estiu!

 



Sumari  9/10 

Inici

ISSN: 1988-7930    Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Cristina Periago, Octavi Plana, Jaume Pont i Ramon Sala.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)