Guia per al professorat
|
Fig. 1: Aquí encara hi ha raig refractat, que es pot veure
amb una mica de fum. |
Introducció
Si volem explicar alguna cosa de refracció de la llum a l'ESO, anirà
bé il·lustrar-ho amb algun experiment. Aquí proposem utilitzar
un punter làser i una capsa de vidre, o simplement una capsa de bombons
buida, per visualitzar la refracció de la llum i l'angle límit
d'alguns líquids. Si fem mesures d'angles, ho podrem utilitzar també
a batxillerat.
Material
- Punter làser. Si es vol treballar en petits grups d'alumnes, es
pot demanar en préstec al Centre de Documentació i Experimentació
en Ciènciesla capsa de l'Institut de Ciències Fotòniques,
que conté 10 punters làser.
- Capses transparents: de vidre (TSD) i/o de bombons (les de Ferrero Rocher
van força bé).
- Suport i pinça.
- Transportador i paper mil·limetrat.
- Aigua, oli vegetal, llet, sucre.
Experiment 1
1. Posem la capsa transparent una mica inclinada damunt
d'uns suports, per tal de poder introduir-hi millor el feix làser.
2. Hi aboquem aigua i hi afegim unes gotes de llet. La llet
dispersa la llum i ens permet visualitzar el raig.
3. Enganxem un transportador a la part posterior de la capsa.
Cal tenir cura que la línia de zero coincideixi amb la superfície
lliure del líquid.
|
Fig. 2: Ja no hi ha raig refractat. Estem en reflexió total. |
4. Posem el punter a la pinça i apuntem el raig cap
a la paret lateral de la capsa, però cap amunt.
5. Variem l'angle d'incidència fins que el raig refractat
desapareix. Haurem trobat l'angle límit.
6. Això es pot repetir amb solució saturada
de sucre, que té un índex de refracció bastant més
gran que el de l'aigua
Refracció aire - aigua
Observem un angle límit per a l'aigua d'uns ,
cosa que ens porta a
,
resultat bastant acceptable, considerant que l'índex de l'aigua és
de .
Experiment 2
1. Posem una capsa transparent damunt d'un full de paper
mil·limetrat.
|
Fig 3: Refracció aire - aigua. |
2. L'omplim d'aigua o un altre líquid.
3. Hi fem incidir el làser i observem el raig refractat.
4. Amb les coordenades podem mesurar els angles d'incidència
i refracció i així calcular l'índex de refracció
del líquid.
5. Canviem l'angle d'incidència i tornem a començar.
6. Es pot repetir amb diferents líquids: oli vegetal,
glicerina, solució saturada de sucre, ...
Refracció aire-aigua
Posem un paper vegetal damunt del punt (-12,
6) per aconseguir que el raig incident passi per la vertical d'aquest
punt. S'observa que el raig refractat passa pel punt (9
, -10).
Això dóna un angle d'incidència de
i un angle de refracció de
.
Amb això ens queda
,
|
Fig 4: Refracció aire-solució de sucre al 67%. |
resultat molt proper al que coneixem per al'aigua (1,33).
Podem provar el mateix amb altres líquids:
Refracció aire-solució de sucre al 67%
Observem que el raig incident passa per (-12,
6) i el refractat per (6,
-8)
Això dóna un angle d'incidència de
i un angle de refracció de
.
Amb això ens queda
.
Refracció aire-oli de gira-sol
|
Fig 5: Refracció aire - oli gira-sol. |
En aquest cas observem un índex similar al de la solució de sucre
(n
= 1,49).
Per visualitzar el raig refractat hem afegit una petita quantitat de farina
a l'oli de gira-sol.
Finalment, voldria recordar una molt bona pràctica sobre la refracció
de la llum que es va publicar al número de la tardor del 2011 a la nostra
revista: Reflexió
i refracció amb agulles
|