núm 14 
Tardor del 2014
Societat Catalana de Física

Inici

Portada
Sumari
        


Editorial
La redacció

Física de viatges I
Tavi Casellas
Proposem aprofitar la curiositat que genera un viatge en l'alumnat per proposar algunes qüestions relacionades amb la física.

Electricitat i magnetisme
Mercè Folch, Gemma Montanyà, Mar Notario, Josep Olivella, Jaume Pont, Maria Rovira, Marc Vallbé i Maria Dolors Vilajosana
Proposem diferents activitats que posen de manifest la relació entre electricitat i magnetisme.

Experiments de la iaia: Interferències
Josep Ametlla
Aquesta secció vol recuperar experiments de tota la vida o fer-ne noves versions. Són experiments senzills però saborosos, com els plats que cuinava la iaia.

Les curses per muntanya a les classes de Física: Marató de la Fageda
Florenci Sales
Des del setembre de 2011, l’Institut La Sénia participa en el projecte d’innovació “Les Curses per muntanya a les classes de Física”(projecte CMCF), que, de manera transversal, combina la física amb aquest esport. Les curses per muntanya han esdevingut una pràctica esportiva popular molt estesa al sud de Catalunya. En concret, a la Sénia (Tarragona) se celebra la Marató de la Fageda, una cursa de 42 km i un desnivell positiu acumulat de 2.430 m que transcorre pel Parc Natural dels Ports. Els alumnes de Física de primer curs de batxillerat de l’Institut La Sénia han treballat les dades d’aquesta cursa, aplicant-t’hi els coneixements de cinemàtica, dinàmica i energia, estudiats a classe. Els resultats obtinguts s’han publicat en un pòster, presentat uns dies abans de la cursa, perquè els participants poguessin conèixer la cursa amb més detall.

La Física del LHC
Hèctor Garcia
El Large Hadron Collider (LHC) o Gran Col•lisionador d'Hadrons és un accelerador de partícules de 27 km de circumferència situat a Ginebra, Suïssa, que fa col•lisionar protons o ions pesats en quatre punts concrets. En aquests punts es troben instal•lats detectors enormes que, com si d'una càmera fotogràfica es tractés, enregistren totes les reacciones que tenen lloc al punt d'interacció. Per dur a terme d'una manera efectiva les col•lisions la intervenció i coordinació de molts i diversos àmbits han de convergir en un únic punt. Entre aquests camps es troben des de la dinàmica de les partícules que circulen per l'accelerador fins a la superconductivitat necessària per mantenir l'alt camp magnètic dels imants. En aquest recurs es vol introduir l'alumnat en tot un seguit de conceptes, tots independents però al final interrelacionats, que envolten al món dels acceleradors. Pot servir com a eina pràctica per veure algunes de les aplicacions dels conceptes que de vegades romanen dins d'un àmbit potser abstracte i, a la vegada, apropar l'alumnat a la física de més alt nivell com ara la física de partícules.

Problemes empaquetats. Camp elèctric
Octavi Plana
És possible plantejar situacions reals en les quals el camp elèctric sigui determinant i que estiguin a l’abast dels estudiants de batxillerat?

El racó obscur . Fer l’animal a sobre d’una cadira giratòria
Albert Bramon
Fent l'animal sobre una cadira giratòria arribem al moll de l'os de conceptes que, més enllà de la conservació del moment angular, ens fan rodar el cap.

Portada      

Inici

ISSN: 1988-7930 DL:  B-31773-2012   Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Octavi Plana, Jaume Pont.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)