núm 5 
Primavera del 2010
Societat Catalana de Física

Inici

Portada
Sumari
        


Editorial
La redacció

Generador electrostàtic de goteig de Kelvin
Lluís Nadal
Un giny senzill que juga hàbilment amb fenòmens electrostàtics per acumular càrrega.

Caiguda lliure d'un imant
Basili Martínez i Xavier Jaén
Presentem una activitat, la caiguda lliure d'un imant travessant una bobina, que lliga la mecànica (caiguda lliure) amb l'electromagnetisme (llei de Faraday). Aquesta activitat es pot fer servir a diferents nivells segons si ens quedem amb la descripció del fenomen o anem més enllà fins a caracteritzar l'imant calculant-ne el moment magnètic.

El levitador eòlic
Jordi Servat
Es descriu amb detall la construcció d'un levitador eòlic basat en treballs d'altres professors. El levitador es fa servir en una activitat útil per si mateixa i que a l'hora ens fa veure les enormes possibilitats que té aquest giny.

L'escombra equilibrista
Tavi Casellas
Aquesta és una experiència molt senzilla que es fa amb material casolà, però que és útil tant per al professorat, quan expliqui el concepte de força de fricció (estàtica i cinètica), com per al públic en general, perquè serveix per amenitzar una vetllada, un sopar...gràcies al seu resultat sorprenentpel.

El pes de l'aire
Pere Quintana i Montserrat Vallés
L'objectiu d'aquest experiment és pesar l'aire que conté una pilota. Pesarem la pilota diverses vegades, des del moment en què estigui inflada a molta pressió fins que estigui buida. Comprovarem que no podem pesar l'aire interior quan la pilota està oberta i en equilibri amb la pressió atmosfèrica.

Experiments de la iaia
Josep Ametlla
Aquesta secció vol recuperar experiments de tota la vida o fer-ne noves versions. Són experiments senzills però saborosos, com els plats que cuinava la iaia.

El racó obscur
Xavier Jaén
Per tal d'esbrinar la paradoxa dels bessons ens introduïm una miqueta en el món de la relativitat.

Problemes d'aquí i d'allà
Salvador Estradé, Tavi Casellas i Xavier Jaén
L'objectiu d'aquesta secció és proposar i resoldre problemes que siguin estimulants i atractius per a l'alumnat (i per a nosaltres) i que fomentin el seu interès per la física. Voldríem que el professorat s'animés a col·laborar-hi, que ens enviés les seves propostes a sestrade@xtec.cat i que engresqués el seu alumnat a participar-hi. En cada número, hi haurà una proposta i se'n publicarà la millor solució o la més original.

Portada      

Inici

ISSN: 1988-7930    Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Cristina Periago, Octavi Plana, Jaume Pont i Ramon Sala.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)